Wednesday, March 07, 2012

cubaan reinstall grub boothloader

http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/reinstall-ubuntu-grub-bootloader-after-windows-wipes-it-out/

with the Live CD Ubuntu
sudo grub
grub>
grub> find /boot/grub/stage1

kang tengok apa yang keluar .. tadi kuar hd0,5

grub> root (hd0,1)
grub> setup (hd0)
grub> quit

Monday, February 27, 2012

replace bios

https://help.ubuntu.com/community/UEFIBooting

Tuesday, July 12, 2011

webcam guna handphone


pc gua tak de webcam.
tapi gua ada henpon yang ada camera berjenis Nokia yang menggunakan sistem Symbian S60.
henpon gua ada bluetooth.. tapi pc gua tak de bluetooth..
so gua terpaksa beli menatang nie.








bluetooth dongle - harga pasaran bawah RM15

tapi gua guna window XP yang tak pernah guna bluetooth..
lepas gua cucuk bluetooth dongle tu kat usb.
gua pun setting la pc gua dengan pergi ke C:\WINDOWS\system32
pastu carik file seperti di bawah dan double klik file fsquirt.exe tu untuk hantar file guna bluetooth ke henpon gua..










sebelum itu gua pergi ke http://sourceforge.net/projects/smartcam/files/ untuk download file Smartcam








yang petak merah untuk install kat pc dan petak hijau untuk download kat henpon.

pastu setting connection smartcam di pc ke bluetooth..





kat henpon pun kena setting camtu jugak.. kalau henpon ada wifi boleh la klik setting ke wifi.. baru boleh rakam video sampai keluar rumah..

smartcam nie juga boleh digunakan bersama yahoo massenger..





selamat mencuba..
.

remove blogger share button




edit Html pastu Expand Widget cari

<b:include data='post' name='shareButtons'/>

tambah <!-- dan --> kat depan ngan belakang code tu
<!-- <b:include data='post' name='shareButtons'/> -->

kalau nak balik share button tu just delete <!-- dan --> je..

remove subscribe to posts (atom)

http://www.spiceupyourblog.com/2011/04/remove-subscribe-posts-atom-feed-links.html

yang kat bawah blog tu.. bawah tulisan home..

add a reply button in blogger comment

http://www.spiceupyourblog.com/2010/03/reply-button-option-blogger-comments.html


senang nak reply komen kang ..

p/s: dekat pop up comment tak de tau..
kena klik tajuk entry dulu.. sebab dia ada kat posting yang ada embended comment..

Thursday, June 16, 2011

change resolution for ubuntu 10.10 in virtualbox

sudo apt-get install virtualbox-ose-guest-x11
 
 

There was an error in this gadget

Satu bulan punya cerita

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP